Цел живот погрешно ја јадеме пицата, уверете се и самите во тоа…

Британските математичари се позанимавале со проблемот околу сечењето и јадењето на пица, за секое парче да биде еднакво.Со нова математичка формула, Џоел Хедли од Универзитетот во Ливерпул заедно со колегите математичари дошол  до заклучок дека погрешно сме ја сечеле пицата. Пицата обично се сече на шест или осум парчиња, а тоа е погрешен начин за сечење бидејќи секое парче не е еднакво. Освен тоа со ова е решен и проблемот на оние кои не сакаат да јадат корка бидејќи можат да изберат и парчиња на кои нема кора.
„Со долгогодишни истражувања се обидувавме да најдеме формула со која рамен диск би можеле да исечеме на еднакви парчиња. Знаевме дека постои решение. Може да се исече, па така и пицата, за парчињата да бидат еднакви“, изјавил еден од математичарите заслужни за ова откритие- Стефан Ворсли.

 
Со нова математичка формула, Џоел Хедли од Универзитетот во Ливерпул заедно со колегите математичари дошол  до заклучок дека погрешно сме ја с

Пронајдете не на следниве мрежи: