Дива круша: Моќно растение кое лечи многу болести!

Дивата круша се користи како лековито растение.Нејзиниот плод влегува во составот на многу овошни и шумски  чаеви. Младите листови од дивата круша го подобруваат излачувањето на песокот и каменот од мокрачните органи.Плодот на дивата круша има хранливо и лековито својство.Содржи витамин А и Ц како и минералите:калај,фосфор,магнезиум и калциум.Во народната медицина плодот од крушата се користи за овошен чај против кашлица,воспаление и поволно делува на слузокожата на цревата. Лековитиот дел од растението е зрелиот плод и младите листови.
Со консумирање печени круши ефикасно се дејствува против запекот.
Содржи околу 81 отсто дестилирана вода која, за разлика од водата од чешма, има повисока биолошка вредност. Дестилираната вода од овошјето е преносител на хранливите состојки до човековите клетки и помага во транспортот и во отстранувањето на токсичните остатоци (крајните продукти на метаболизмот) од организмот.

Хранливата вредност на крушата е нешто поголема во однос на јаболкото бидејќи содржи повеќе јаглеродни хидрати (околу 14 отсто), белковини (околу 0,5 отсто) и масти (околу 0,4 отсто). Сто грама круша ослободува во организмот околу 61 килокалорија. Крушата содржи околу 1, 5 отсто растителни влакна. Од минералните состојки, освен калиум – кој е најзастапен, содржи и фосфор, калциум, магнезиум, сулфур и др.
Неопходните олигоелементи се застапени со цинк, бакар, железо и јод. Крушата изобилува и со витамини, најмногу од Б групата, како и со витаминот Ц. Познато е дека крушата содржи и пектини, кои се неопходни за одржување на чисти и здрави крвни садови.
За да не предизвика проблеми кај луѓе кои имаат пречувствителен желудник, крушата треба темелно да се џвака.Плодот на дивата круша има хранливо и лековито својство.Содржи витамин А и Ц како и минералите:калај,фосфор,магнезиум и калциум.Во народната медици

Пронајдете не на следниве мрежи: