ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ГЕРМАНСКИ ТАЈНИ: Бетовен бил црнец!?

Loading...

Во 15. и 16. век постоеле многу дезинформации и заташкувања. Токму затоа, не треба да зачудува и дека е заташкана информацијата дека чуениот композитор Лудвиг ван Бетовен бил црнец.Еден од најголемите европски композитори на класична музика имал африканско потекло. Неговата мајка била Маорка, припадничка на африкански муслимани коишто освоиле некои делови од Европа и владееле со Шпанија 800 години.
За вакво сериозно тврдење потребни се и сериозни докази. Може да се започне од Бетовените современици како што е Фро Фишер, негов близок пријател кој го опишал со „црно-кафеав тен“. Германскиот антрополог Фредерик Херц наведе дека Бетовен имал црти на црнец, темен тен и рамен, дебел нос.
Емил Лудвиг, во својата книга „Бетовен“ наведува дека композиторот воопшто немал физички особини на Германец и дека имал прилично темен тен, додека Фани Џанастасио дел Рио рекла дека имал широк нос и темен тен како мулат.
„Њузвик“ дури во 1991 година наведе дека афроцентризмот се протега низ целата историја на човештвото, од австралопитекусите до изумителите на математиката, па сѐ до црниот композитор Бетовен.
Секако, постојат луѓе кои не ги поддржуваат овие тврдења, како што се Алесандра Комини и Доналд Мекарди. Тие дошле до заклучок дека во генеалошкото стебло на Бетовен нема Африканци.
Значи, со векови луѓето се среќавале со лажни информации. Меѓутоа, денес меѓу црнците има доволно истакнати научници кои можат да ги негираат тие лажни информации. Еден од најголемите европски композитори на класична музика имал африканско потекло. Неговата мајка била Маорка, припадничка на африкански муслиман

loading...
Loading...