Храна на цареви:Зошто кавијарот е толку скап?

Колку од луѓето се запознаени со овој вид на риба и храна која се служи, а е една од најскапите во менијата…Солените икри од есетра(вид риба), која на менијата е наведена „Белуга кавиар“, претставува една од најскапите гламурозни јадења, со цена висока околу 200 до 300 долари. Зошто во светот нешто едноставно како рибини јајца да чини толку многу?
Овие икри кои се служат како Белуга кавијар потекнуваат од рибата Есетра, овој вид се наоѓа во Каспиското море и Црното море. Потребни и се две децении на оваа риба да ја достигне максималната возрасна големина, така што најтешката тежи околу два тона. Белуга икрата се состои од најголемите, најмеките јајца, во споредба со другите видови на есетра.
Други видови на кавијар ги вклучуваат: стерлет (помал вид риба која ја има Црното море, Касписко море и Азовско море), осетра и севруга(најситен и најскап кавијар од останатите). Сепак вреди да се проба барем еднаш во животот!Солените икри од есетра(вид риба), која на менијата е наведена „Белуга кавиар“, претставува една од најска

Пронајдете не на следниве мрежи: