Не очајувајте ако ставивте премногу сол, еве како можете да го спасите јадењето.Не бевте внимателни и ставивте премногу сол? И за тој кулинарски проблем постои решение.
Нормално, се зависи кој вид на храна сте ја пресолиле. Ако се во прашање шпагети или некој друг вид на тестенина, едноставно додадете уште вода или заменете ја целата пресолена вода.
Кога се во прашања варива, супи, сосови, идеално решение е компирот. Имено, доволно е да излупите компир и да го ставите во јадењето и продолжете со готвењето . Компирот ќе ја впие солената течност.
Не заборавајте во тој случај да додадете уште течност. Исто така ако го пресоливте јадењето одредете го точниот однос на намирници и солта и по можност додадете уште намирници, на пример зленчук , месо…
И додавањето на магдонос е одличен начин да го замаскирате вкусот на пресоленото јадење, особено кога се работи за сос. Во принцип најдобра превентива е да не го посолите јадењето во целост на почетокот од спремањето.
Специјалитетот пробајте го пред крајот на готвењето и додадете сол по потреба и вкус.
Не бевте внимателни и ставивте премногу сол? И за тој кулинарски проблем постои решение.
Нормално, се зависи кој вид на храна сте ја пресол