Кривична пријава за уредник на портал и директор на медиум

Уредник на портал и директор на фирма заработија кривична пријава заради тоа што злоупотребиле лични податоци и без знаење на жртвата отвориле лажен фејсбук профил и поставувале непримерни коментари, а сето тоа го објавиле на порталот.Како што соопшти МВР, СВР Битола поднесе кривична пријава против лицата Д.К (28) од Куманово, А.П.(26) од Скопје и „Медиа пет“ ДООЕЛ Скопје поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на лични податоци“.
Првопријавениот, уредник на веб порталот „Think.mk“, и второпријавениот, управител на „Медиа пет“ ДООЕЛ Скопје, спротивно на одредбите од законот за лични податоци, без согласност на Н.М. од Битола, објавиле лажен профил на социјалната мрежа Facebook со нејзина фотографија и нејзино име.
Истите, притоа објавиле и коментар со непримерна содржина, а содржината ја објавиле и на веб порталот.Како што соопшти МВР, СВР Битола поднесе кривична пријава против лицата Д.К (28) од Куманов

Пронајдете не на следниве мрежи: