Вкусно: Крокети од пченка

Пченката потекнува од Америка, а во Европа ја има донесено Кристофер Колумбо. Оваа житарица брзо стана една од најпопуларните хранливи намирници и кај нас.Во пченкарното зрно во голема количина се застапени растителни протеини, масти, скроб и шеќер.
Сувото пченкарно зрно содржи од 10 до 15 % протеини, 65 до 70 % скроб, 2 % целулоза, 4,5 до 7 % масти, што претставува навистина големо количевство за зрнестите култури. Освен ова, пченкарното зрно содржи и калиум, фосфор, магнезиум, калциум, натриум, сулфур, железо, алуминиум.


Потребни состојки:
500 грама Пченка
50 милилитри Масло
малку Магдонос
1 главица/и Кромид/а
3 лажица/ци Брашно
малку   Бибер
1   Јајце
малку   сол
Начин на подготовка:
Пченката сварете ја (доволно ќе бидат 5-10 минути), исцедете ја, па ставете ја во блендер и кратко изматете, за да останат и некои зрна цели.
На малку масло пропржете го ситно сецканиот кромид, додадете го во смесата од пченка, потоа додадете ги брашното, јајцете и сецканиот магдонос, па сето тоа убаво измешајте го.Предлог рецепт:Посни бомбици од компирПченката потекнува од Америка, а во Европа ја има донесено Кристофер Колумбо.Оваа житарица брзо стана една

Пронајдете не на следниве мрежи: