Митови во кои сите веруваат, а всушност не се точни!

Loading...

Ако мислите дека бананите растат на дрво и дека ќе дехидрирате ако пиете кафе, грешите.За да ја одвои вистината од лагата, лондонскиот новинар Дејвид Мек Кендлс, составил список од 52 најголеми митови. Еве неколку од најзанимливите:
1. Рзлични делови од јазикот. Не, различните делови не чувствуваат различнивкусови. Туку рамномерно реагираат на сите вкусови.
2. Наполеон бил низок. Не бил баш висок, но со 170 цм висина, бил просечен французин во тоа време.
3. Кинескиот ѕид. Не, не е видлив од вселената.
4. Биковите мразат црвена боја. Биковите се всушност далтонисти, но тие ја сметаат крпата пред нив како закана.е ра
5. Бананите растат на дрво. Не, растат на билки кои наликуваат на дрво.
6. Доколку при готвење на тестенини додадете масло, тие нема да се залепат. Единствено може да се случи ако додадете масло, водата да не се запени и да истече од лонецот.

7. Кучињата се потат преку јазикот. Сите сме виделе како кучињата ги плазат јазиците, сепак потењето нема врска со тоа, бидејќи кучињата ја регулираат телесната температура со душењето, но се потат преку шепите.
8. Лилјаците се слепи. Не само што добро гледаат, туку и користат еколокација за да се движат. Исто така ниту кртовите не се слепи, само не гледаат многу добро.
9. Имаме пет сетила. Доколку не сте ја слушнале новоста, имаме уште бар 20 сетила покрај мирисот, допитор, вкусот, слухот и видот. А тоа се рамнотежа, движење, глад и жед.
10. Кафето го дехидрира организмот. Не, кафето нас не тера да одиме во тоалет често како што некои мислат, бидејќи на кофеинот е намален за количината на вода која се наоѓа во напитокот.
11. Акохолот не загрева. Иако мислиме дека алкохолот не загрева, тој всушност ја намалува нашата телесна температура.За да ја одвои вистината од лагата, лондонскиот новинар Дејвид Мек Кендлс, составил список од 52 најголеми митови. Еве неколку од најзанимливите:

loading...
Loading...