Најголемото око во светот е со големина на човечка глава: Тоа што може да го види е неверојатно!

Еве како изгледа светот виден преку огромно око, навистина неверојатно!И покрај тоа што ние не го гледаме, морски суштества, па дури и најмалите планктони, емитираат светлина. Тоа најдобар на светот може да се види со исклучително чувствителното око на џиновската лигња, кое е со големина на човечка глава. Па за да може да се видат сите тие убавини од живи суштества, човекот создал „ѕвездена“ камера.
Појавата на кој живите организми произведуваат и емитираат светлина се нарекува биолумнисценција. Тоа е светлината која беше создадена со хемиската реакција и е позната кај некои алги, бактерии, габи и животни. Овој начин на живот има свои предности и недостатоци, бидејќи со светлината организмите можат да привлечат пленот и во исто време можат да привлечат и предатори. Главната цел на светлината е камуфлажа.
Човечкото око за жал не толку совршено и за нас таа светлина не е видлива. За да може човекот да го види она што другите живи суштества можат да го видат, човекот развил камера. Па сега можете да гледате низ џиновското око на лигњата:И покрај тоа што ние не го гледаме, морски суштества, па дури и најмалите планктони, емитираат светлина. Тоа најдобар на светот може да се види со

Пронајдете не на следниве мрежи: