Ова пире малку се разликува од она класичното по начинот на приготвување, но вкусот му е сосем поинаков! Може да се послужи како прилог, но и да биде самостоен лесен оброк.
Потребни состојки:
За пире:
1 кг компир
50 г путер
2 јајца
100 г кисела павлака
250 г брашно
½ кесичка прашок за печиво
За прелив:
3 лажици путер
150 г кисела павлака
200 г сирење
Постапка:
1.Сварете го компирот, процедете го па испасирајте го со алатка за пире. Додадете путер и промешајте да се растопи и впие.
2.Јајцата изматете ги со миксер, додадете ја павлаката, па испасираниот компир, зачинете со сол и пипер по вкус, и изедначете ја смесата. На крајот додадете брашно измешано со прашок за печиво и измешајте со лажица.
Смесата префрлете ја во намастен калап и печете во претходно загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
3.Во меѓувреме пригответе го преливот: растопете 3 лажици путер, па тргнете од оган и измешајте со кисела павлака и рендано сирење. Кога пирето е запечено, распоредете ја смесата со сирење преку него и вратете во рерна уште 15-20 минути додека да зарумени. Додека се пече, пирето постепено го впива преливот.
Послужување:
Оставете да излади 10-тина минути, па исечете на парчиња и послужете со јогурт или како прилог на некое јадење.Потребни состојки:
За пире:
1 кг компир
50 г путер
2 јајца
100 г кисела павлака
250 г б