НЕВЕРОЈАТЕН план: Стапката на смртност мора да се зголеми?! – I дел

Loading...

Користењето на храна како оружје е стара идеја, но денешните злонамерници го подигнаа нивото на дејствување „за неколку скалила погоре“. Денес ќе ви го претставиме првиот дел од оваа контроверзна тема, која се надеваме ќе го привлече вашето внимание. Постојат многу начини на кои стапката на смртност може да се зголемува. Во термонуклеарната доба, војната може да пресуди во зголемување на стапката. Гладта и болеста се наведуваат како природна селекција во врска со наталитетот, а ниедна од нив не исчезнала. Претераната човечка популација и растот на наталилетот се едни од најголемите економски и социјални пречки во развојот на многу земји.
„Пренаселеноста и зголемениот демографски раст на Мексиско, се главната пречка на националната сигурност на САД. Единствено решение е само ако САД целосно ја блокира својата граница. Вака сме затрупани си Мексиканци, за кои не можеме да најдеме работа“ – изјави Роберт МекНамара, поранешен претседател на Светската банка во 1982 година.

Големата глад на Хаити, во Египет, Брегот на Слонова Коска, Етиопија, Филипини и Индонезија, поради зголемувањето на основните намирници како оризот и маслото за готвење, се означени како опасност по безбедноста на западот. Од Би-би-си е побарано оваа вест да биде објавена како најважна.
„Растечката цена на храната се заканува дека ќе го врати напредокот, кој го постигнавме со развој во последните неколку години. За првпат, за неколку децении одреден број на луѓе ќе се соочат со огромна глад“ – изјави Гордон Браун и со тоа додаде „сол на раната“.
Сиромашните земји извозуваат храна, бидејќи западните земји ги убедуваат дека им е потребна силна валута за понатаму да купуваат производи за сопствени потреби. Драстичен пример за тоа е Индија. Значи фактот е следен: сиромашните мора да произведуваат храна, која ја продаваат на богатите за мали пари, а потоа за тие пари мораат од богатите да купуваат разно „неопходно“ ѓубре. 
Во утрешниот втор дел ќе можете да прочитате за „теророт“ што го предизвикуваат западните земји: НЕВЕРОЈАТЕН план: Стапката на смртност мора да се зголеми?! – II дел. Постојат многу начини на кои стапката на смртност може да се зголемува. Во термонуклеарната доба, војната може да пресуди во зголемување на стапкат

loading...
Loading...