Подгответе се: Кон крајот на септември не очекува потполно помрачување на Месечината!

Loading...

Кон крајот на септември на небото ќе се случи редок феномен наречен супер Месечина и нејзино потполоно помрачување кое ќе се види од сите континенти, освен пацифичка Азија.Жителите на Северна и Јужна Америка ќе ја видат месечината навечер на 27-ми септември, а оние од Европа, Африка и делови од централна Азија рано наутро на 28-ми септември. Таа ноќ месечината ќе биде во перигеја, односно во точка на патеката која е наблиска до земјата и ќе биде за 14 проценти поголема од вообичаено.
Поради својата близина до Земјата ќе свети силно, но само еден час од нејзиниот најсаен момент ќе се случи и потполно помрачување.
Овој редок феномен последен пат е виден во 1982 година, а ќе се повтори дури во 2033 година.Жителите на Северна и Јужна Америка ќе ја видат месечината навечер на 27-ми септември, а оние од Европа, Африка и делови од централна Азија рано на

loading...
Loading...