Пренесување на невестата преку праг: Ќе се ЗАЛЕДИТЕ ОД СТРАВ кога ќе дознаете како настанал овој обичај!

Loading...

Обичајот на пренесување на невестата преку праг, веќе со векови се применува, но зад овој обичај се крие многу занимлива симболика.Некогаш, семејните особено се почитувале, и строго се водело сметка од која куќа ќе се земе девојката, но и во која куќа ќе отиде.
Се до новото време, невестата живеела во куќата на родителите пред да се омажи, а по мажењето, стапува под заштита на куќата на младоженецот. Исто така посетите на младоженецот биле ретки, па често се случувало невестата прв пат да влезе во куќата на момчето дури откако ќе помине венчавката.
Порано, се верувало дека душите на мртвите предци активно учевствуваат во животот на станарите, и да на некој начин засекогаш живеат во куќата и тоа под куќниот праг. За душите на предците се водело многу сметка, особено се внимавло тоа да не се разлутат. Од таа причина, младоженецот ја пренесувал невестата преку куќниот праг.
Се мислело дека ако непознат човек кој влегува да ѓивее во куќата, може да згазне на душата на некој предок. Тоа би можело многу да го разлути, што може да го проколне младиот брачен пар и да го следи несреќа.
Сепак и покрај тоа, овој чин е доста забавен и романтичен, како за самите младенци, така и за гостите.Некогаш, семејните особено се почитувале, и строго се водело сметка од која куќа ќе се земе девојката, но и во која куќа ќе отиде.
Се до но

loading...
Loading...