Сеќавање на денот кога гореа книгите

На 6ти Април Белграѓани ќе го одбележат денот од Втората Светска Војна, кога до темел изгорела Народната Библиотека на Србија.На овој датум во 1941 година, при нападот на германските бомбардери, од една бомба била погодена и библиотеката, која буквално била срамнета со земја.
Во пожарот кој настанал по експлозијата изгореле 500 000 бележници, збирка од 1 424 историски ракописи од 12ти до 17ти век, картографска и графичка збирка од 1 500 броеви, збирка од 4 000 списанија и 1 800 весници и многу други вредни документи.

 
Овој ден на сеќавањето на Српската Народна Библиотека ги бележи страдањето и губењето на културата на еден народ, но служи и за потсетување на одговорноста кон истата.
На манифестацијата која ќе се одржи во 11:55 на локацијата на разурнатата библиотека, им се предложува на присутните да донесат и остават една книга на остатокот од ѕидините како симболично враќање на книгите на местото каде била срушена српската литературна градина.На овој датум во 1941 година, при нападот на германските бомбардери, од една бомба била погодена и библиотеката, која буквално била срамнета со зем

Пронајдете не на следниве мрежи: