Современата македонска држава е создадена на 2 август 1944 година

Loading...

Kако историчар никогаш не ги прифаќам датумите. Датумот е само еден симбол, една попатна станица на која треба ние да запреме и да се потсетиме, да одбележиме дека нешто сме направиле во претходниот период“, изјави историчарот и универзитетски професор Виолета Ачковска, во отвореното студио на ТВ Нова по повод 25-годишнината од прогласувањето на независноста на Република Македонија.Никогаш не можам да кажам дека 8 септември сме ја создале државата. Македонската држава со сите атрибути и со тој ограничен суверенитет кој го имаше во авнојска Југославија, таа е создадена  на првото заседание на АСНОМ на 2 август 1944 година. Тогаш е прогласена Демократска Федерална Македонија, првата современа македонска држава“, рече Ачковска.
Во продолжение погледнете го целиот разговор со Виолета Ачковска.Никогаш не можам да кажам дека 8 септември сме ја создале државата. Македонската држава со сите атрибути и со тој ограничен суверенитет кој го имаш

loading...