Ознака: економија

Вести

Ангеловска: Третиот сет на мерки е за опоравување на економијата но и за справување на системски проблеми како сива економија

Ангеловска: Третиот сет на мерки е за опоравување на економијата но и за справување на системски проблеми како сива економија Третиот сет на мерки се таргетирани за да им помогнат на […]

Вести

Фич и Стандард и Пурс го потврдија кредитниот рејтинг на земјава

Фич и Стандард и Пурс го потврдија кредитниот рејтинг на земјава Кредитните агенции „Фич“ и „Стандард и Пурс“ го потврдија уште еднаш кредтниот рејтин на Република Северна Македонија. „Фич“ ја […]

Вести

Пред згаснување повеќе од 300 франшизни продавници во Македонија!

Македонска национална асоцијација за франшиза (МАКФРАН) алармира дека од страна на Владата на РМ и надлежните ресорни министерства сѐ уште не се понудени сет мерки за помош и справување со […]

Економија

Банките наскоро ќе информираат за олеснувањето на договорните услови за кредитите

Деталите како ќе ја спроведат Уредбата за олеснување на договорните кредитни услови банките најавуваат дека ќе ги објават многу скоро. Информациите, како што нè информираат дел од нив, ќе ги […]

Вести

„Црн понеделник“ на светските берзи поради коронавирусот

На светските пазари на капитал осамна „црн понеделник“ бришејќи милијарди долари од пазарната вредност на компаниите, бидејќи проширувањето на епидемијата на коронавирус надвор од Кина ги засегна изгледите за глобалниот […]

Економија

По Светска банка, ММФ, ЕБРД, НБРМ и ЕК со катастрофални проекции за растот на БДП

Никој не верува дека македонската економија може да се опорави, продолжуваат катастрофалните проекции за растот на нашата економија од страна на меѓународни институции. По Светска банка, ЕБРД и ММФ излезе […]

Вести

Македонија со најниска плата во регионот, Словенија со највисока

Македонија е со најмала просечна плата во регионот на поранешна Југославија, додека Словенија е на врвот на листата, јавува Анадолија. Словенија со реализирана месечна нето плата од 1.077,77 евра за […]