Ознака: закони

Издвојуваме

Решение на Уставен СУД со кое укинал закони кои не се потпишани од Претседателот на државата У.бр.141/1997 и У.бр.146/1997

Уставниот суд на Република Македонија врз основа на член 110 од Уставот на Република Македонија и член 70 од Деловникот на Уставниот суд на Република Македонија (“Службен весник на Република […]

Живот

Закон во Ирска: Кој вози пијан, ја губи возачката дозвола на самото место

Ирска донесе нов закон за возење во пијана состојба, кој веднаш стапува во сила. Според овој закон, секој кого полицијата ќе го фати дека вози со нелегална количина алкохол во […]

Занимливости

Бугарија ги менува законите! Од сега можете да дојдете до бугарски пасош на многу полесен начин

Бугарскиот заменик премиер Валери Симеонов за време на тркалезната маса на тема „Демографски политика и трудова мобилност“, изјави дека во моментот дури 53 000 апликации со соодветните приложени документи на 53 […]

Вести

Насилството врз демократијата мора да биде казнето- еве кои одредби беа прекршени

Пратеникот на ДУИ Талат Џафери не може да биде прифатен како легитимен претседател на Собранието затоа што беше избран по насилен пат, на нелегитимен начин. Постапката што ја организираше СДС […]

Вести

Овие членови од Уставот, Законот за Собрание и Деловникот беа прекршени при обидот за насилно и нелегитимно бирање на Џафери за претседател на Собранието

Насилното и нелегитимно избирање на Талат Џафери за претседател во Собранието од страна на СДСМ во четвртокот попладнето грубо прекрши јасно дефинирани членови од Уставот, од Законот за Собрание и […]

Вести

Никој во државата не смее да започне постапка за избор на Влада без определен мандатар!

Колку е важна улогата на мандатарот, а оттаму и улогата на претседателот на Републиката во определувањето на мандатарот укажуваат одредбите од Уставот на РМ, и од Деловникот на Собранието на […]

Занимливости

Секојдневни активности кои во минатото можеле да ве чинат живот!

Животот е полн со чудни работи. Луѓето често се жалат, без да се замислат дека има толку многу работи за кои всушност треба да се благодарни. Потврда се некои активности […]