Ознака: мозок

Живот

Мозокот на мајките и трудниците се подмладува

Тазе мајките, па и трудниците често ќе ги слушнете како се жалат на заборавеност или расеаност поради хормоните или недостатокот на сон. Но, ново истражување спроведено во Норвешка покажува дека […]

Живот

Новороденчето може да ги промени мозокот и телото на таткото

Кога се чека принова во семејството, од жените се очекува да минуваат низ психички и физички промени, но не и од мажите. Меѓутоа, повеќе нови истражувања покажуваат дека мажите, исто […]

Живот

Како влијае морето на нашиот мозок?

Морето е здраво, гледано од која било гледна точка. Всушност, кога луѓето ги набљудуваат бесконечните простори во нашата перцепција и емоционална состојба се случуваат промени. Промените се зголемуваат кога овој […]

Живот

Како да го забавите стареењето на мозокот за само 6 месеци?

Дали сакате да го одложите процесот на стареење на мозокот, па дури и да го вратите наназад? Според едно истражување, пешачењето или возењето велосипед барем 3 пати дневно, ја подобрува […]

Живот

Во повеќето случаи, женскиот мозок е помлад од машкиот

Eдно истражување покажало дека женскиот мозок е биолошки помлад од мозокот на мажите на иста возраст. Барем според некои мерила. Во повеќето случаи, женскиот мозок е помлад од машкиот Научниците […]