Ознака: празник

Uncategorized

Православните верници денес го празнуваат Св. Спиридон-заштитник на чевларите

Свети Спиридон живеел во четвртиот век на островот Кипар. Родителите му биле прости луѓе и тој од младоста чувал овци. Кога му дошло времето, се оженил, но наскоро останал вдовец, […]

Вести

Денес се слави Св.Никола, вечно име Нино, Никола, Николина, Нина

Православните верници денес го слават Свети Никола, слава која ја одбележуваат најмногу семејства. На овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба да се чисти, усисува, пере… Именден […]

Живот

Вечерва е заслуг, а утре е големиот Св. Никола- обичаи и верувања

Православните верници утре го слават Свети Никола, слава која ја одбележуваат најмногу семејства. На овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба да се чисти, усисува, пере … […]

Вести

Во среда е Свети Никола- на овој ден никако не треба да правите две работи

Православните верници на 19 месецот го слават Свети Никола, слава која ја одбележуваат најмногу семејства. На овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба да се чисти, усисува, […]

Живот

Среќен именден Андреј, Андреја, Андријана- жените денеска да не ги прават овие работи

Православните верници денеска го одбележуваат празникот на првиот Господов апостол Свети апостол Андреј Првоповикан. Во народниот говор името Андреј асоцира на нешто јадро (крупно), па поради тоа е поврзано со […]

Македонија

Албанскиот јазик е важен дел од македонското мултиетничко и мултијазично општество, вели Иванов

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, по повод одбележувањето на 22 Ноември – Денот на албанската азбука, упати честитка до припадниците на албанската етничка заедница во Република Македонија. Неговата честитка […]

Живот

Славиме Архангел Михаил – овој светец исполнува желби ако денеска го направите ова

Архангел Михаил е водачот на небесните војски кој секогаш се јавувал на местата на кои се појавувала Богородица, така што претставува небесна сила и заштита на земјата. Според црковните преданија, […]