Ознака: Пулсот на Цуцуловски

Избор на уредникот

Цуцуловски – НЕШТО ЗА ВИКЕНД

Ви посакувам пријатен викенд со убавата песна „Кажи, кажи либе Стано“ во изведба на српската група „Галија“, приложувајќи го и нејзиниот текст, со искрена надеж дека и оваа стара македонска […]

Избор на уредникот

ЦУЦУЛОВСКИ: А Уставот да го вградиме во Преспанскиот!!!

ПРЕДЛОГ. Наместо Преспанскиот договор да биде вграден во Уставот, Уставот да биде вграден во Договорот. Ефектот ќе биде двоен – ем Уставот останува непроменет, ем Договорот се проширува. Генијално решение.

Коментари

Цуцуловски – СЕЌАВАЊЕ НА ОНА ШТО ЌЕ СЛЕДИ

СЕЌАВАЊЕ НА ОНА ШТО ЌЕ СЛЕДИ. Постарата генерација веројатно се сеќава дека во СФРЈ постоеја неколку обиди за промена на химната „Хеј Словени!“ Последен посерозен обид беше во 1973/74 година. […]

Колумни

ЛЕВИЧАРЕЊЕ, ДЕСНИЧАРЕЊЕ И ЗБУДАЛУВАЊЕ

ЛЕВИЧАРЕЊЕ, ДЕСНИЧАРЕЊЕ И ЗБУДАЛУВАЊЕ. Според некои проценки, Троцки левичарот, заедно со Камењев и Зиновјев (Григориј, а не Александар Зиновјев) ја имал таа среќа што ја загубил борбата со десничарот Сталин, […]

Избор на уредникот

МИНУВАЊЕ НИЗ ОГРАДАТА – Цуцуловски

МИНУВАЊЕ НИЗ ОГРАДАТА. Повторно ја објавувам песната „Ограда“ од американскиот поет Карл Сандберг: „Камената куќа крај езерото е довршена и работниците почнуваат да ја оградуваат. Оградата е направена од железни […]