ТРАГЕДИЈА: Починала на првата брачна ноќ кога легнала со пет пати постар сопруг

Осумгодишно девојче од Јемен починало од внатрешно крварење здобиено при нејзината прва брачна ноќ која ја поминала со сопругот пет пати постар од неа, откако била присилена на брак.Раван починала во племенското подрачје кое се граничи со Саудиска Арабија. Активистите бараат апсење на младоженецот и неговото семејство за со време да се стави крај на мрачната пракса со однапред договорени бракови меѓу девојчиња и постари мажи во Јемен.
Оваа традиција која се практикува секаде низ земјата го привлече вниманието на меѓународните групи за заштита на човековите права кои реагираа до тамошната влада со закон да се забранат такви бракови со деца.
Сиромаштијата која владее во земјата игра голема улога во таа пракса, зошто некои семејства се толку сиромашни што не можат да кажат не кога „сватовите“ ќе понудат стотина долари за нивните ќерки.
Според податоците на јеменското министерство повеќе од четвртина од тамошните девојки се омажени пред да навршат 15 години.
Според јеменските обичаи младите девојки мора да се формираат во послушни жени, мора да им одолеваат на искушенијата и да родат повеќе деца.
Јемен одамна ја постави возрасната граница од 15 години како најниска за склучување брак, но парламентот тој закон го поништи во 1990 година и сега на родителите им е дозволено да одлучат за судбината на нивните деца.Раван починала во племенското подрачје кое се граничи со Саудиска Арабија. Активистите бараат апсење на младоженецот и неговото семејство за со вре

Пронајдете не на следниве мрежи: