Три правила за виното, кои се всушност кулинарски митови!

Денес ќе ви откриеме три правила за виното кои се всушност кулинарски митови: 1.Структурата ја одредува доволно созреано вино
Оваа теорија тврди дека созревањето е исклучитело важно, и дека црните вина богати со тие ензими заслужуваат внимание. Ова тврдење е всушност грешно, бидејќи созревањето зависи од други фактори како киселост и ph рамнотежата. Виното може да биде одлично и кога нивото на танини не е големо, тоа не значи дека виното не може да има фантастичен вкус.
2. Колку цената му е повисока, толку е подобро
Лесно е да се разбере основата на овој мит, но тоа не е вистина. Доколку цената е прениска за некое вино, тоа не е добро, но средна цена означува квалитетно вино кое секој може да си го приушти. Бројни помалку познати брендови кои се продаваат во Шпанија, Франција, Италија, Португалија и Калифорнија не се премногу скапи, а имаат фантастичен вкус. На жалост, само искуството може да ви помогне во изборот на нојдобро вино по пристапна цена. Не бидете снобови, уживајте во вино и во животот!

3. Да се внимава на влагата во визбата
Теоријата е доколку чувате вино во вашата визба, влажноста треба да биде помеѓу 70% и 95%. Но ова правило важи само ако чувате вино во дрвени буриња. Ако виното е добро затворено во шишиња, влагата не ма да може да допре до него, затоа нема потреба од грижи. Нема да се промени вкусот, но немојте предолго да ги чувате тие шишиња, не се сите шишиња од архивата…
 
 
 
 
 
 1.Структурата ја одредува доволно созреано вино
Оваа теорија тврди дека созревање

Пронајдете не на следниве мрежи: