Три срца, огромни очи, големи пипала и клун… Можете ли да погодите за какво „суштество“ се работи?

Loading...

Три срца, огромни очи, големи пипала и клун како на папагал…. Звучи како опис на некое суштество од ноќна мора. Всушност тоа се одлики на џиновска лигња (mesonychoteuthis hamiltoni) така покажала обдукцијата спроведена од страна на научниците од Нов Зеланд врз телото на „суштеството“ прнајдено во декември 2013 година.
Женката на морски главоносач, чувана е во музејот во Велингтон, долга скоро 4 метри, тешка околу 350 килограми. Ниту еден мажјак од овој вид не е пронајден.
Има 8 пипци и секој е долг по 3.3 метри.
Аутопсијата покажала дека лигњата има три срца, и очи со дијаметар 35см кои се веројатно најголеми во животинскиот свет.

Всушност тоа се одлики на џиновска лигња (mesonychoteuthis hamiltoni) така покажала обдукцијата спроведена од страна на научниците од Нов Зеланд вр

loading...
Loading...