Видео: Човекот кој има заб во своето око!

Loading...

Човекот кој има заб во око!Четириесет и три годишниот Јан Тибетс од Велика Британија мислел дека ќе остане слеп, но потоа со бизарна процедура успеа да го врати видот. Дел од заб му е пресаден во око.
Комплексната процедура подразбира  реконструкција на окото со помош на пластични леќи и еден заб на пациентот.
Леќата се вметнува во отвор направен на забот и потоа се вградува во окото. Главната предност на оваа техника е што организмот го препознава забот како свој дел и не го отфрла.
Иако звучи и изгледа како научна фантастика овој зафат се практикува од шеесетите години.
Засега третманот е погоден само за некои типови на слепило, а го изведува само еден докторот Кристофер Лиу во Брајтон.
Погледнете го видеото:

Видео: Македонија24Четириесет и три годишниот Јан Тибетс од Велика Британија мислел дека ќе остане слеп, но потоа со бизарна процедура ус

loading...
Loading...