Видео: Најшокантните снимки од уривањето на кулите близначки во Њујорк по терористичките напади на 11-ти септември

Loading...

На 11-ти септември 2001 година два авиона, грабнати од терористи, удрија во кулите близначки на Светскиот трговски центар во Њујорк и ги урнаа до темел. Трет авион се урна во зградата на Пентагон во Вашингтон, додека четвртиот не успеа да стигне до својата цел, благодарение на, како што се верува, интервенцијата на патниците кои влегле во судир со грабнувачите и тој се урна во државата Пенсилванија.Терористичките напади предизвикале огромни економски штети, како од директните материјални оштетувања и човечки жртви, така и поради падот на довербата во интегритетот на економскиот и финансискиот систем на САД. Веднаш по нападите биле затворени Њујоршката берза и НАСДАК и останале затворени дури 6 дена.
Сите летови над САД биле приземјени, а меѓународните летови од и кон САД биле пренасочени. Никакви летови не биле дозволени над територијата на САД во текот на следните 3 дена.
Самите напади предизвикале отштетни побарувања од осигурителните компании во вкупен износ од 20,7 милијарди американски долари
Терористичката група се состоела од вкупно 19 учесници од арапските земји, од кои повеќето биле од Саудиска Арабија. Тие, управувајќи четири киднапирани патнички авиони полни со гориво, се урнале во кулите-близначки на Светскиот трговски центар во Њујорк и во зградата на Пентагон близу до Вашингтон.
Политичките ефекти биле што повеќето земји донеле нова легислатива за борба против тероризмот, а САД заедно со своите сојузници објавиле Војна против теророт. Според теориите на заговор, докази дека кулите се демолирани со контролирана експлозија и дека зад терористичките напади стојат надлежните во самата влада и во службите на ЦИА, како и во кабинетот на претседателот Буш, секојдневно се зголемуваат.
Во рамки на Војната против теророт, НАТО го нападнал и освоил прво Авганистан во 2001, а потоа коалиција предводена од САД го освоила и Ирак во 2003, како земји кои го поддржувале тероризмот.
 mkd-news.com
Терористичките напади предизвикале огромни економски штети, како од директните материјални оштетувања и човечки жртви, така и порад

loading...
Loading...