Вкусна грчка мусака од говедско месо

Грчка муска може да се прави само со модар домат- а може да се додаде и компирСостојки:
-2 главици кромид
-2 чешниња лук
– ½ кг говедско месо
-850 мл домат
-2 лежици сецкан магдонос
-1 лажица оригано
– сол и бибер
-800гр компир
-600гр модар домат
-200гр фета сирење
-40гр путер
-40гр брашно
– ½ л млеко
Подготовка:
Издистајте ги 2главици кромид и 2 чешниња лук, додајте половина килограм мелено говедско месо, 850мл домат, 2 лажици сецкан магдонос, лажица оригано, сол и бибер. Сето тоа динстајте го околу 20 минути.
800гр компири исецкајте го на кругови и 600 гр модар домат.
Во огноотпорен сад ставете го прво компирот, меленото месо и преку тоа прелијте  околу 200 гр фета сирење, рамномерно распоредете го модриот домат, меленото месо   и на крајот компирот. Загрејте 40 гр путер,   брашно, ½ млеко и зовријте. Полијте го врз мусаката и печете околу 45 минути на 180 °C.Состојки:
-2 главици кромид
-2 чешниња лук
– ½ кг говедско месо
-850 мл домат
-2 ле

Пронајдете не на следниве мрежи: