Знаете ли што се случува кога во Пепси ќе ставите млеко?

Луѓето често ги тестираат газираните пијалоци. Но, знаете ли што се случува кога Пепси ќе се помеша со млеко? Погледнете го видеото, ќе се изненадите!Како да се објасни овој по малку застрашувачки феномен:
Освен што се создава жолтеникаво кафена течност, доаѓа до раздвојување на состојките во млекото и сокот. Течноста станува проѕирна. Се работи за реакција на фосфорна киселина која се наоѓа во пепси напитокот. Кога реагира  во допир со млеко ѝ дава на течноста густина, што е резултат на раздвојување на молекулите и промена  на бојата.
Погледнете

Како да се објасни овој по малку застрашувачки феномен:
Освен што се создава жолтеникаво кафена течност, доаѓа до раздвојување на состојкит

Пронајдете не на следниве мрежи: