Денес ѓумбирот е присутен насекаде низ светот и често се користи, а најчесто се користи во чаеви и за зајакнување на имунитетот.
Ѓумбирот додава неодолива нота и на слатката и на солената храна. Пријатниот и силен вкус од коренот на Zingiber officinale, растението ѓумбир, го прави пивото од ѓумбир, чајот од ѓумбир, слатките и многу азиски јадења толку привлечни.
Ѓумбирот е повеќегодишна билка која многу се користи како зачин и народен лек. Се одгледува и се користи во тропска Азија повеќе од 4.000 години, а старите Грци толку многу го ценеле поради неговите дигестивни придобивки што бил додаден во лебот и на тој начин го создале првиот леб од ѓумбир . Потекнува од Кина, од каде се проширил во Индија, Африка и Карибите. Ѓумбирот Шпанците го донеле во Западна Индија и Мексико по нивното освојување на тие две земји, а од 1547 година ѓумбирот бил извезен од Сантијаго во Шпанија.
Денес ѓумбирот е присутен насекаде низ светот и често се користи, а најчесто се користи во чаеви и за зајакнување на имунитетот.
Ѓумбирот можете да го исечете на парчиња или да го изрендате
Кинеската медицина вели дека чајот од корен од ѓумбир е најдобриот лек за настинка, кашлица, грип или други слични заболувања . Овој чај треба да се пие во текот на денот во мали голтки. За уште подобар ефект можете да го засладите со мед или да додадете лимон. Патем, чајот од ѓумбир се препорачува и за здрави луѓе за да го зајакне телото и да го заштити од настинки .
Еве како да го направите највкусниот чај од ѓумбир или ако го послужите со чај од ѓумбир.
Состојки:
две мали парчиња ѓумбир
лажица мед
еден лимон
Лимон, лимонада