Две навики после јадење што предизвикуваат лошо здравје на цревата и дебелеење

Некои навики кои ги имаме додека јадеме може да имаат негативно влијание врз нас, без воопшто да сме свесни за тоа.
Често имаме навики кои не се добри, но сепак не се откажуваме од нив. Како и во сè, правиме одредени грешки и додека јадеме.

Првиот чекор кон подобрување е да се забележи и да стане свесен за проблемот. Ако сме свесни за грешките што ги правиме, не сме секогаш подготвени да се откажеме од нив.
Здравите навики се сè почеста тема денес, а она што можеме да го направиме на почетокот е да ги елиминираме лошите работи што ги правиме за време на оброците.

Една од најчестите грешки што повеќето луѓе ја прават е вежбањето веднаш после јадење, што според експертите може да го наруши дигестивниот процес. Тоа е затоа што нашето тело го насочува протокот на крв кон мускулите што ги користиме за време на овие физички активности, одземајќи ја од органите за варење. Ова пренасочување на протокот на крв потенцијално може да доведе до непријатност во стомакот, грчеви и забавено варење.
Голема грешка е и да пиете многу вода на средина или веднаш после јадење. Одржувањето на соодветна хидратација несомнено е клучно за целокупното здравје, но уште поважно е да се воспостави рамнотежа кога станува збор за потрошувачката на вода за време или веднаш по оброкот. Диететичарите предупредуваат дека пиењето прекумерни количини на вода веднаш по јадење потенцијално може да има негативни ефекти врз процесот на варење со разредување на желудочната киселина, која игра клучна улога во разградувањето на храната.

Пронајдете не на следниве мрежи: