Дебели луѓе, вашата тајна не мора да ве мачи! 5 начини да се ослободите од емоционалното јадење

Наместо вреќа чипс или колачи, направете крстозбор, средете ја куќата и не купувајте премногу храна.

Има и такви кои во стресни ситуации не можат ни да стават залак во уста, но, како што тврдат психолозите, има уште многу кои јадат неспоредливо повеќе . Јадењето стрес може да биде голем проблем кога ќе излезе од контрола. Постојат неколку чекори кои можат да ви помогнат да не посегнете по храна следниот пат кога ќе бидете вознемирени, лути или повредени.

Пренасочете ги вашите мисли

Клучот за спречување на емоционалното јадење е да пронајдете друг начин да се справите со вашите стравови наместо да се прејадувате со храна.

Побарајте нешто што ќе ви ги смири нервите и ќе ви го пренасочи умот на некои полесни теми. Правете крстозбори, одете на јога или преуредете го плакарот.

Надвор од видик

Само затоа што успевате да се откажете од храна кога сте под стрес, не значи дека секогаш ќе успеете. Затоа е важно да бидете опкружени со убави луѓе и да избегнувате продавници со брза храна и грицки. Ако немате ништо до вас, нема да имате што да јадете.

Здраво тело

Важно е умот и телото да бидат во хармонија. Така, тешко дека ќе бидете во искушение да бидете емотивно поколебливи. Вежбањето нека биде дел од вашето секојдневие, како и доволна количина на вода, која е исклучително важна за функционирањето на организмот.

Снимајте

Фотографирајте што јадете или барем запишете го. Тоа, како што велат психолозите, е уште еден важен чекор за да станете свесни за храната што ја внесувате во вашето тело. Кога ќе видите што сте јаделе, ќе станете посвесни за вашите проблеми, а тоа е веќе чекор кон решение.

Чекор напред

Размислете за ефектите од емоционалното јадење врз вас. Пица, сладолед, торта, чипс ќе ви траат неколку секунди во устата, а ќе ви требаат месеци да се ослободите од вишокот килограми што ќе ги добиете поради нив. 

Пронајдете не на следниве мрежи: