Интересни факти за животот во Швајцарија

Loading...

Швајцарија е земја со најстабилна економија во светот. Сигурно сте слушнале дека ги произведуваат најубавите чоколади и најквалитетните часовници Rolex, но има едн куп други интересни и чудни факти за животот во оваа земја.
1. Швајцарија е земја со најголем извоз на чоколадо. Осумдесет швајцарски компании во 2012 година произвеле 172.376 тони чоколадо.
Швајцарците јадат најмногу чоколадо од која било друга нација во светот.


2. Еден швајцарски златар направил прстен од дијамант кој е продаден за 68 милиони долари.
3. Хајди, една од најпознатите книги за деца е дело на швајцарската авторка Јохана Шпири.
4. Во Швајцарија има повеќе банки отколку стоматолози


5. Компанијата Rolex го направи првиот водоотпорен часовник во 1927 година во Швајцарија
6. Имаат четири официјални јазици: германски, француски, италијански и реторомански


7. За да добиете швајцарски пасош, мора да имате добар однос со соседите
8. Распоредот на возовите е совршен, не може да задоцните


9. Породилното отсуство на мајките трае 3 месеци, а татковците може да земат само 20 дена
10. Најпопуларен подарок за саканата личност е гробно место
11. По Јапонците, Швајцарците имаат најдолг животен век.


12. Швајцарија не била учесник во војна уште од 1847 година, така што не троши милијарди на војската.


13. Во зависност од тоа на чии проценки им верувате, Швајцарија се наоѓа на осмото или деветтото место во светот кога станува збор за БДП по глава на жител – околу 58.000 долари.

loading...