Косовската полиција објави снимки од српските напаѓачи

Косовскиот министер за внатрешни работи Џељаљ Свеќља на прес-конференција изјави дека целта на нападот во Бањска била анексија на северот на Косово. Според него, во акцијата учествувале 90 напаѓачи. Свеќиља рече дека немаат снимка од убиството на Србинот откако тој се предал.

Според Свеќља, подготовките за нападот биле направени во централна Србија, што, како што рече, може да се види од беспилотните летала запленети од групата. Свеќља рече дека на видео снимките ќе се види не само нападот во Бањска, туку и подготовките на групата во тренинг центрите во Србија на Копаоник, на имотот на Милан Радоичиќ.
„На обуката учествуваа српскиот претседател Александар Вучиќ, министерот за одбрана Милош Вучевиќ и началникот на командата на армијата Милан Мојсиловиќ“, рече Свеќља. Тој додаде дека Вучиќ се обидел да го сокрие фактот дека Србија била вмешана во организацијата на нападот.

Косовската полиција синоќа на својот Фејсбук го објави секое видео посебно, а покрај секоја снимка опишува што се гледа на неа.

Во продолжение ви ги пренесуваме сите објавени снимки со описи на косовската полиција
Снимка 1.
„Снимката од 26 август 2023 година, направена во Копаоник, Србија, ги прикажува одморалиштата и хотелот „Греј“ во сопственост на Милан Радоичиќ“.

Video 1.Incizimet e datës 26 gusht 2023 ku paraqiten imazhe nga Kopauniku-Serbi, ku shihen resortet dhe hotel Grey që është prone e Millan Radojqiq.

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023

Снимка 2.
„Снимката е од 2 септември, а е направена на Копаоник, во близина на просторот во сопственост на Милан Радоичиќ. Видеата покажуваат дека облеката се тестира на термални камери. Остатокот од видеото ги прикажува последните вежби на терористичката група на полигонот на српската војска познат како Пасуљанске ливаде“.

Video 2.Incizimet i përkasin datës 2 shtator 2023 po ashtu ne Kopaunik afër hapësirave pronë e Milan Radoiqiq, këto imazhe paraqesin testimin e veshjeve të cilat janë kundër kamerave termike.Pamjet tjera paraqesin ushtrimet finale të grupit terrorist në poligonin e ushtrisë serbe i njohur si Pasuljanske Livade.

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023
Пронајдете не на следниве мрежи: