Рецепт 7+7+7 кој ќе го обожувате: Најсочните ледени коцки кои се топат во уста

Подготовката на ледените коцки не бара некое големо предзнаење, но потребно е малку повеќе време.

Сепак, кога ќе ги пробате и ќе почнат да ви се топат во уста, ќе сфатите дека секоја минута од времето е добро потрошена.

Еве што ви е потребно за 7 + 7 + 7 ледени коцки:
За кората:

  • 7 јајца;
  • 7 лажици брашно;
  • 7 лажици шеќер;
  • 3 лажици какао;
  • 1 кесичка прашок за печиво;
  • малку цимет.

За преливот:

  • 250 гр. шеќер;
  • 500 мл. вода.

За филот:

  • 1 ванилин шеќер;
  • 1 литар млеко;
  • 10 лажици брашно;
  • 10 лажици шеќер;
  • 250 гр. маргарин или путер;
  • 150 гр. шеќер во прав.

За глазура:

  • 200 гр чоколадо;
  • 10 лажици масло.

Подготовка:
Кора
Јајцата и шеќерот се матат со миксер додека не станат пенасти, па постепено се додаваат брашното, какаото и прашокот за печиво. Потоа со лесни движења сè убаво соединете со жица и истурете во плех обложен со хартија за печење. Температурата на рерната треба да биде околу 200 степени, а кората е готова за околу половина час.

Прелив
Измешајте ги шеќерот и водата и оставете да зовријат. Топлата смеса прелијте ја врз ладната кора.

Фил
Од 1 литар млеко одвојте 200 мл. и во него измешајте брашно, ванилин шеќер и шеќер. Оставете ги преостанатите 800 мл. млеко да се варат. Тргнете го млекото од оган и постепено додавајте ја смесата со брашно и варете на тивок оган со постојано мешање. Оставете да се излади. Посебно се матат маргаринот и шеќерот во прав и се соединуваат со изладениот фил. Добро измешајте и прелијте ја кората.
Покријте со масло и чоколадна глазура. Тортата ставете ја во фрижидер да се излади.

На здравје!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.