Со овој трик, печените костени ќе бидат меки и лесни за лупење

Мирисот на печени костени е неизбежен дел од есента. Иако подготовката на костени изгледа едноставна, вистинскиот предизвик доаѓа кога се обидувате да ги печете дома, тие често испаѓаат премногу тврди, премногу суви или кората не се лупи лесно.

Загрејте ја рерната на 200°C. Наредете ги костените на плех обложен со хартија за печење, така што исечената страна да биде свртена нагоре. Печете ги 20-30 минути, во зависност од нивната големина. Повремено тресете го плехот за време на печењето за да се осигурате дека се печат рамномерно.

Ако имате посебна тава со дупки, ставете ја на средна температура и печете ги костените 15-20 минути, тресејќи често. Можете да ги покриете со кујнска крпа во последните неколку минути за да им дозволите дополнително да се испарат и полесно да се лупат.

Можете да ги печете костените и на скара. Потребни се 10-15 минути, редовно вртејќи ги за да спречите препекување од едната страна.

Најдобро е костените веднаш по печењето да ги завиткате во кујнска крпа и да ги оставите таму 5-10 минути. Пареата што останува внатре ќе помогне кората полесно да се отстрани. Излупете ги костените додека се уште се топли, бидејќи кората повторно ќе се стврдне додека се лади.

Печените костени може да се чуваат во фрижидер 1-2 дена. Пред сервирање, загрејте ги накратко во рерна или микробранова печка за повторно да бидат меки и миризливи.

Пронајдете не на следниве мрежи: