Хил: Србија прави добри работи за Украина

Амбасадорот на САД во Србија Кристофер Хил изјави дека е важно да се погледне фактот дека Србија прави добри работи за Украина, но дека за некои работи се зборува, а за некои не, пренесува РТВ.
Хил ова го кажа на бизнис форумот во Копаоник, зборувајќи за усогласување на надворешната политика на Србија со ЕУ.

„Ако го погледнете фактот дека српскиот претседател (Александар Вучиќ) се сретна со Украинецот (претседателот Володимир Зеленски) четири пати во 10 месеци, тоа се значајни средби, фактот што Српската стопанска комора презеде чекори да ја покани украинската комора. за трговија да разговараме и да потпишеме Меморандум за билатерална реконструкција на Уркаина, тоа се важни чекори“, рече Хил.

Амбасадорот истакна дека луѓето треба да го имаат предвид фактот дека Србија се обидува некои работи да ги направи на свој начин, можеби понекогаш и на подобар начин од кој било друг.

Тој посочи дека е важно Србија да го преземе водството во иницијативата Отворен Балкан, која го вклучува концептот на регионална интеграција во која се воспоставуваат методи на соработка како во ЕУ, и додаде дека тие шаблони за соработка опстојуваат и не дозволуваат проблеми. создадена надвор од ЕУ за да влезе во ЕУ.

Според него, Србија всушност предлага регионална интеграција.

Тој потсети дека своевремено проширувањето беше затворено, а сега не е и дека Србија е на патот каде што и е местото.

„Србија доаѓа во ЕУ со своја личност, а таа личност на Србија вклучува односи со најразновидни желби со кои не заминаа земјите од Западна Европа. Тоа значи дека Србија може да донесе нешто поинакво на маса. Во исто време Кога зборуваме за кој било клуб, тој клуб мора да се погрижи новите членови да носат вредности и да ги поддржуваат вредностите и интересите на клубот“, рече Хил.

Според него, фер е да се разговара и да се навлегува подлабоко во некои од прашањата кои сугерираат поинаков играч на маса, каков што може да биде Србија.

Пронајдете не на следниве мрежи: