ЗАПЕЧЕНИ ПИЛЕШКИ БАТАЦИ СО ПАВЛАКА

Зимското сметање на времето, а особено овој дел од годината, е исполнето со дружење со семејството и пријателите. За едно такво собирање, ви го предлагаме овој едноставен, но и вкусен рецепт за ручек.
Состојки: 6 парчиња пилешки батаци (помали), 1 лажица сув зачин, 200 мл павлака за готвење (неутрална павлака), 1 лажица брашно (меко), 100 гр пица кашкавал, лист магдонос, малку сушен копар, малку бибер и сол
Упатство: Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете ги батаците во тавата, кои ги исекуваме само малку на оние делови каде месото е подебело.
Посипете со сув зачин, потоа истурете чаша вода и ставете ја во рерната. По 30 минути, превртете ги и вратете на печење. Свртете ги уште еднаш по 15 минути и оставете уште 15 да се печат одозгора.
Потоа извадете ја тавата за печење од рерната и извадете ги батаците од тавата за печење. Во павлаката додадете рендано сирење, полна лажица брашно, лист магдонос, зачин и бибер по вкус. Изматете, потоа додајте чаша вода, повторно измешајте и протресете во тавата во која беа печени батаците. Не ја фрлајте водата од батаците.
Измешајте се, па во плех со процесор за храна и видете каква е густината на сосот. Ако густината ви одговара, тогаш додадете уште половина чаша вода, измешајте и вратете ги батаците во тавата, во сосот, но така што печената страна да е нагоре. Ако вашиот сос е потенок отколку што сакате, не додавајте вода. Секогаш сметајте дека плехот ќе се врати во рерната и малку вода ќе испари од сосот.
Вратете во рерна уште 20 минути, така што вкусовите ќе се соединат.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.