МАК ШТАНГЛИЦИ: Незаборавни колачи што се топат во устата!

Ќе ги обожавате
Состојки за тестото:
200 гр путер, 200 гр шеќер, 1 јајце, 10 гр прашок за пециво, 150 гр павлака, 600 гр меко брашно
Состојки за фил:
400 мл млеко, 200 гр или околу 10 лажици шеќер, 4 лажици гриз по вкус, 400 гр мелен афион
Подготовка:
Прво ќе го направиме филот за да се излади. Додадете шеќер во млекото и ставете на среден оган да зоврие. Кога млекото ќе зоврие, згответе го гризот и мешајте додека не се згусне.
Тргнете од оган, додадете афион и соединете се. Оставете да се излади. Изматете го путерот со шеќер. Додадете јајце и павлака и повторно изматете. Додадете прашок за пециво, половина мерка брашно, па измешајте со миксер со помала брзина.
Додадете го остатокот од брашното и замесете го тестото. Завиткајте го измесеното тесто во кеса и оставете го во фрижидер 30 минути. Кога тестото ќе се стегне, поделете го на 3 еднакви делови.
Во тава со големина 33 x 23 см ставете хартија за печење.
Расукајте го првиот дел од тестото до димензиите на плехот, превртете го на сукалото и спуштете го во плехот. Порамнете со рака малку повеќе ако е потребно. Ставете половина од филот врз тестото.
Повторете ја постапката со другите два делови од тестото и остатокот од филот. Тестото лесно се истегнува, а кога ќе го намотате на сукало, само развлечете го во плехот.
На крајот, избодете го последниот слој од тестото со вилушка и печете во загреана рерна на 180 степени околу 50 минути.
Печениот колач оставете го целосно да се излади, потоа извадете го заедно со хартијата на даска за сечење и исечете го. Многу е полесно отколку во тавата. Посипете со чоколадо или со шеќер во прав по желба.
Пријатно!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.