Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица
- Интересно е дека Пендаровски не бил информиран за резолуцијата за Сребреница
- САД се согласија на израелска операција во Рафа ако Израел не го нападне Иран
- Во овие хороскопски знаци се родени најголемите љубители на алкохол
- Цената на природниот гас во Европа достигна највисоко ниво во последните три месеци
- ,,Мајка добро го воспита а таа е како палаво дете!” – Карлеуша им ги прости навредите на Нучи и Едита: Помирувањето успеа, таа не штедеше зборови (фото)
- ,,Зошто ѝ даде глас!” Епска кавга меѓу Цеца и Босанац, пејачката збесна: Не сакаш да ми кажуваш што да правам, повеќе не разговараме!
- Додека ВМРО-ДПМНЕ направи нови договори и младите што останаа ќе се иселат, порача Пендаровски во Чешиново-Облешево
- Хороскопски знаци кои се убедени дека целиот свет се врти околу нив
- Масакр од невидени размери: Фармер од Австралија се подготвува да заколи 3.000 овци, а причината е многу тажна (ФОТО)
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.