Рецепт за шумадиски печен компир со кајмак и сланина

Компирот е едно од оние јадења што, без разлика како го подготвувате, повеќето луѓе сакаат да го јадат. Кога се комбинира со гурмански производи како кајмак, сланина и сирење, ретко кој ќе одбие таков оброк.
Рецептот што го носиме е исклучително популарен во областа Чачак, каде почесто се нарачува во барови отколку што мислевме, и е неприкосновена скара и печење.
Компирите полнети со сланина и крем, а потоа со сирење одозгора што се топи, е вистински деликатес на кој е невозможно да се одолее.
Состојки:
6 големи компири
6 лажици кајмак
200гр месната сланина
200гр кашкавал
сол, бибер, зачини
малку магдонос
Подготовка:
Добро измијте ги компирите, потоа отстранете го капакот од едната страна и извадете ги со лажица. Наредете ги на плех обложен со хартија за печење и сол, додадете зачини од зеленчук и бибер, а потоа покријте ги компирите со алуминиумска фолија. Ставете ја тавата во загреана рерна и печете ги компирите 45 минути на 200 степени.
Додека компирот се пече, исечете ја сланината на мали коцки. Одделете малку сланина и оставете настрана.
По 45 минути, извадете ги компирите од рерната, рамномерно распоредете ги парчињата сланина во секоја и ставете полна лажичка крем врз нив. Вратете ја фолијата, потоа печете уште 15 минути.
Извадете го компирот и ставете го ренданото сирење и преостанатите парчиња сланина над секој богато. Посипете со малку сецкан магдонос и вратете во рерна да се пече се заедно уште 20 минути.
Послужете топло и уживајте во извонредно вкусното јадење.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.