СЛАТКО ОД ЦРЕШИ, ПО РЕЦЕПТОТ НА БАБА

Сè што е направено од цреши е вкусно, без разлика дали е пита со цреши, колачи, сок од цреша, џем, мармалад или слатки цреши. Ова слатко и кисело овошје е омилено во десертите, токму поради неговиот специфичен вкус. Ретко се јадат сурови затоа што имаат кисел вкус, а за некои се и такви омилени.
Денес ќе ви го претставиме нашиот омилен рецепт за слатко, односно еден стар рецепт, а во него може да се додадат повеќе состојки како цреши или малини. Црешите добро одат со ова овошје. Да не должиме, да преминеме на рецептите.
Слатко од цреши – стар рецепт
Ова е слатко од цреша според рецептот на нашите баби, кој е тестиран. Сè што треба да направите е да го следите чекор по чекор и нема грешки, дури и ако сте тотален почетник во кујната. Needе ви требаат следниве состојки:

1 килограм цреши,
1 килограм шеќер,
1 децилитар вода
1 лимон
Подготовка:
Најважно кога го правите ова слатко е да ги изберете вистинските цреши. Тие треба да бидат зрели и цврсти, бидејќи нема да се распаднат за време на готвењето. А, кога готвите слатко, целта е да го задржите овошјето цело. Следниот чекор е да ги измиете и исчистите црешите. И тука треба да бидете претпазливи затоа што кога ќе ги отстраните семките, може да ги оштетите црешите.
Препорачуваме да ги исчистите со помош на чепкалка и шише. Ова видео е одлично објаснување за тоа како можете да го направите ова:
Следниот чекор е да ги ставите црешите во тенџерето и да ги посипете со килограм шеќер. Оставете црешите да стојат преку ноќ за да го ослободат нивниот сок. Тогаш нема да ви треба многу вода, бидејќи овошјето ќе се готви во свој сок.
Утре наутро, ставете јго тенџерето на шпоретот и сварете го слаткото. Многу е важно да не мешате цреши, бидејќи на тој начин тие ќе се распаднат, а вашата цел е да го зачувате целото овошје. Доволно е да се протресе тенџерето од време на време.
Слаткото треба да зоврие помеѓу 20 и 30 минути. На површината ќе се појави пена, која треба да се отстрани со лажица. Ако не ја отстраните пената, ризикувате побрзо да се расипе.
Бидете внимателни дека овој слатко-кисел десерт не е премногу густ, ниту премногу редок. Ова лесно можете да го проверите ставајќи една лажица слатко на чинијата, оставете го да се излади 10 минути. Ако не е премногу течно и ако црешите не ја пуштиле својата вода, тоа е знак дека слаткото е доволно сварено.
Црешите понекогаш можат да се преварат и да ги ослободат своите сокови, а потоа слаткото излегува повеќе течна отколку што треба. Ќе ја избегнете оваа стапица оставајќи ги црешите да ослободуваат вода преку ноќ.
Поставете го слаткото настрана да се олади и покријте го со влажна крпа. Следниот ден, ставете го во стерилизирани тегли и чувајте го на суво и темно место.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.