ТУРСКИ ПАТЛИЏАН: Се подготвува во рерна и може да биде целосен оброк

Модриот патлиџан не мора да биде само прилог.
Состојки:
4 модри патлиџани исечени на половина
сол по вкус
4 чешниња лук
4 глави црвен кромид исечени на тенки прстени
250 мл маслиново масло
една лажица сецкан магдонос
два големи, ситно сецкани домати
Подготовка:
Направете неколку длабоки процепи на врвот на модриот патлиџан. Ставете го во цедалка и додајте сол. Оставете да се исцеди околу еден час. Пред тоа, загрејте ја рерната на 180 степени. Испржете лук и црвен кромид во две лажици маслиново масло 10 минути. Додадете сол, домат и пржете уште 15 минути.
Загрејте го преостанатото маслиново масло на многу висока температура.
Пржете го модриот патлиџан околу 15 минути додека не омекне внатрешноста. Ставете го на плех за печење и наполнете го со мешавина од кромид. Печете 25 до 30 минути, додека не омекне целосно. Ставете исечен магдонос врз него.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.