„Моби Дик“ и Google Doodle

Loading...

Продолжувајќи го трендот на означување на битни годишнини, празници или личности, пребарувачот Google со симпатична илустрација ја одбележа и 161-та годишнина од првото издание на најпознатиот роман на Херман Мелвил, „Моби Дик“.

“Моби Дик“ или „Китот“ е едно од најпознатите дела на Мелвил и често е сметано и за едно од најдобрите книжевни дела на сите времиња. Посветено е на пријателот на Мелвил, Натаниел Хоторн. Трите илјади копии од првото издание не биле продадени за време на неговиот живот, а целосната заработка од американската верзија изнесувала само 556.37 долари.

Мелвил ги напишал и „Били Бад“, „Израел Потер“, „Редбурн“, „Тајпи“, „Ому“, „Пјер“, „Човекот од доверба“ и многу раскази вклучувајќи ги „Бартелби, писарот: приказна од Вол Стрит“ и „Бенито Серено“.

loading...
Loading...