ВРВЕН СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Како се прави БОЛОЊЕЗЕ СОС!

Врвните италијански кувари, огорчени од погрешните интерпретации на прочуениот специјалитет, откриваат како се прави болоњезе сос.
 Гурманите, љубителите на шпагети со болоњезе сос, се ужаснати од разните варијанти на припреми на овој италијански специјалитет. Сите кувари и готвачи ширум планетата, наместо мелено јунешко месо, во сосот ставале пилешко или мисиркино месо. Во намерата да го вратат оригиналниот сос болоњезе, италијанските кувари, 450 од нив јавно припремиле сос во 50 и повеќе земји.
Оригиналниот рецепт, кој е заштитен уште од 1982 година во Болонија, содржи и сланина, морков, целер, кромид, сос од домати и малку вино. Кулинарските стручњаци напоменуваат дека најчеста грешка при сервирање на болоњезе сосот со шпагети е богатиот месен сос.
Ова треба да им послужи како пример на жителите од Тајланд. Освен болоњезе сосот погрешно го приготвуваат и специјалитетот шпагети карбонара, пица наполитана, песто и тирамису.Гурманите, љубителите на шпагети со болоњезе сос, се ужаснати од разните варијанти на припреми на овој италијански специјалитет. Сите кувари и готв

Пронајдете не на следниве мрежи: