Направете го сами овој традиционален каталонски крем кој претставува верзија на познатиот француски десерт “crème brulée“.
Состојки:
2 јајца
6 жолчки
1 л млеко
100 гр шеќер
100 гр шеќер во прав
1 ванила
кора од 1 портокал
½ лажиче цимет
Начин на приготвување:
Изматете ги јајцата и жолчките со шеќер во прав на загреана рингла. Тргнете го тавчето од оган и додадете ја смесата во врела млеко, во кое ќе ја додадете ванилата, ренданата кора од портокали и циметот. Ставете ја добиената смеса да се вари околу 30 минути. Откако ќе се олади, кремот ставете го да стои во фрижидер 2 часа.
Пред сервирање посипете шеќер и ставете го десертот во загреана рерна 5 минути за да се карамелизира шеќерот. Оставете го кремот да се стегне и послужете.
Направете го сами овој традиционален каталонски крем кој претставува верзија на познатиот француски десерт &ldqu