Кога ќе ви снема јајца во фрижидерот, а сакате да јадете нешто благо, оваа торта е вистинскиот избор бидејќи сигурно ги имате сите состојки дома.
Доколку сте љубители на фини колачи со вкус на чоколадо, еве еден навистина одличен рецепт кој дефинитивно не смеете да го пропуштите. Чоколадната фантазија позната и како Црнец без јајца е една од оние колачи што се прават за уживање.
Потребни состојки:
400 мл јогурт
200 гр шеќер
300 гр брашно
120 мл сончогледово масло
30 гр какао
2 лажици сода бикарбона
за глазура:
150 гр путер
150 гр црно чоколадо
100 гр шеќер
100 мл млеко
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 185 степени. Во сад се ставете јогурт, брашно, шеќер, масло, какао и сода бикарбона и измешајте ги со електричен миксер 2 до 3 минути за да се добие мазна смеса.
Истурете ја во плех со димензии 20х30 см, кој сте го премачкале со малку масло и сте го посипале со брашно за да не се залепи бисквитот. Печете 20 до 25 минути.
Растопете го путерот на пареа, а потоа додадете ја ситно сечканата чоколада и мешајте додека целосно да се растопи. Додадете шеќер и млеко и матете со жица додека не добиете изедначена смеса.
Изладениот колач прелијте го со чоколадната глазура.