Биди како водата: Филозофијата и потеклото на најпознатата метафора за еластичност на Брус Ли

Loading...

„Со цел да се контролирам себеси, јас најпрво мора да се прифатам преку одење со, а не против мојата природа.“ Со својата единствена комбинација на физичка спремност и метафизичка мудрост, заедно со неговата прерана трагична смрт, легендарниот Кинеско – американски боречки уметник, филозоф, и режисер Брус Ли (1940-1973) е еден од оние ретки културни икони, чија етос и жалба ќе останат безвременски, привлекувајќи генерација по генерација приврзаници. Инспириран од основните принципи на Винг Чун, древната кинеска боречка вештина, која ја научил од неговиот само формален учител по боречки вештини, Јип Мен, на возраст од тринаесет и осумнаесет години.
Кога го напуштил Хонг Конг во 1959 година, Ли ја адаптирал Винг Чун во сопствена верзија, Џун Фан Гунг Фу – во буквален превод: Брус Ли Кунг Фу – и ја популаризирал во Америка.
Во 1971, на врвот на неговата кариера, Ли ја имал главната улога во четири епизоди од краткометражната ТВ серија „Долга улица“.

„Откако поминав многу часови медитирајќи и вежбајќи, се откажав и отпловив со јунк (вид кинески брод). Во морето се сетив на сите мои минати обуки и си бев лут на себеси, така што ја удирав водата со тупаници!
Токму во тој момент една мисла одеднаш ме погоди; не беше ли оваа вода суштина на Кунг Фу – то? Нели оваа вода само што ми го илустрира принципот на кунг фу? Јас ја погодив, но тоа не се повреди. Повторно ја удрив со сета моја моќ – сеуште не беше повредена! Се обидов потоа и да ја зграпчам и стегнам, но тоа се покажа невозможно.

Оваа вода, најмеката супстанца во светот, која би можело да ја собере и во најмал сад, само изгледаше слаба. Всушност таа може да навлезе во најтешките супстанци во светот. Тоа беше тоа! Сакав да бидам како природата на водата.
Одеднаш една птица прелета и го забележав нејзиниот одраз во вода. Тогаш јас ја разбрав лекцијата од водата, уште една мистична смисла на скриеното значење се обелодени за мене; Не треба да ги покажувам своите мисли и емоции пред противничкиот играч, како одразот на птиците кои летаат над водата. 
Ова беше точно она што професорот Јип ме учеше – Не да бидеш без емоции или чувства, но да бидеш оној кој чувствата нема да го блокираат.
Затоа, со цел да се контролирам, јас прво мора да се прифатам себеси со одење со, а не против мојата природа.“
 
„Ништо не е послабо од водата,
но, кога таа напаѓа нешто тешко
или отпорно, тогаш ништо нема да издржи
и ништо нема да го смени нејзиниот пат.“
„Водата е толку чиста, а невозможно е да се сфати; ја удираш, сепак не можеш да и наштетиш; ја прободуваш, но таа не е ранета; ја раздвојуваш, но таа сепак, не е поделена. Таа нема сопствена форма, но самата се формира онаму каде е содржана. Кога ќе се загрее во состојба на пареа е невидлива, но има доволно моќ да се подели по целата планета Земја. Кога замрзнува таа се кристализира во силна карпа.
Бурна и брза е како Нијагарините водопади, а потоа се смирува како безопасно езерце, исплашена како плимата и освежувачка како пролетта на жежок летен ден.“ Со својата единствена комбинација на физичка спремност и метафизичка мудрост, заедно со неговата прерана трагична смрт, легендарниот Кинеско – амер

loading...
Loading...