Цел живот сте го јаделе лукот на погрешен начин

Кога правите сос од домати, веднаш по сецкањето лукот го фрлате на врело масло? О, не!!Доколку исецкате лук и веднаш го фрлите на врело масло, знајте дека во организмот не внесувате воопшто алицин, поради кој лукот е толку здрав.
Ензимот кој произведува алицин не се активира се додека не го излупите лукот и брзо се уништува со тоа штом дојде во допир со топлината. За тотално уништување потребно му е само минута на топло масло.
Доколку воопшто ви дошло до фамозниот алицин, оставите го исецканиот лук десетина минути на даската за сечење пред да го ставите во врело масло. И да, пресата за лук е подобра од сецкање.
 Доколку исецкате лук и веднаш го фрлите на врело масло, знајте дека во организмот не внесувате воопшто алицин, поради кој лукот е толку здрав.

Пронајдете не на следниве мрежи: