Ознака: мозок

Занимливости Здравје

Симптоми кои откриваат дека неодамна сте имале лесен мозочен удар

Ако мислите дека мозочниот удар е нешто кое се јавува само кај старите луѓе, докторите укажуваат дека тој може да се случи секому. Динамичниот начин на живот во комбинација со […]

Живот

Мозокот на модерниот човек се развил подоцна отколку што се мисли

Многу помлад е мозокот на модерниот човек отколку што досега се претпоставуваше и веројатно се развил пред милион и пол години, односно откако човекот се исправил на две нозе. Нашиот […]

Здравје

МРСНАТА И СЛАТКА ХРАНА СЕ ОПАСНИ И ЗА МОЗОКОТ

Од сите органи, мозокот најлесно може да се оштети од нездрава исхрана, смета Лиза Москони, доцент по неврологија и радиологија на американскиот Универзитет Корнел во Њујорк. – Храната богата со […]

Здравје

Мрсната и слатката храна се штетни за мозокот

Од сите органи, мозокот најлесно може да се оштети од нездрава исхрана, смета Лиза Москони, доцент по неврологија и радиологија на американскиот Универзитет Корнел во Њујорк. – Храната богата со […]

Живот

Ви се оди во тоалет, но нема никаде во близина? Еве како да го измамите сопствениот мозок!

Овие практични совети ќе ви го олеснат животот! Основните човекови потреби мора да бидат исполнети, но сигурно ви се случило многу пати во вашиот живот поради ситуацијата и околностите мора […]

Живот

Алармантно: Уште една бактерија која го „јаде“ мозокот

Инфицираните ги имаат сличните симптоми како тие што ги носи и коронавирусот. Покрај кашлање имаат и вртоглавица, повраќање и главоболка. Станува збор за многу редок микроогранизам кој го напаќа мозокот […]