Ознака: Филип Петровски

Коментари

Филип Петровски: „СДСМ манипулира за следниве работи…“

Директорот на Државен архив на Република Македонија, Филип Петровски, на Фејсбук потсетува за што сè манипулира СДСМ, а и покрај тоа нивната операција е безуспешна. Неговиот статус ви го пренесуваме […]

Историја

Македонското прашање и Првата светска војна – симпозиум во МАНУ

Македонското прашање и Првата светска војна (меѓународен симпозиум, 9-10 демекври 2015 Скопје) Михаел Вајтман во својата балканска хроника од 1997 година напиша: „Првата светска војна не започна во Југоисточна Европа […]

Вести

Филип Петровски најави издавање на документ потпишан од Чакаларов

Директорот на Државниот Архив на Република Македонија,  д-р Филип Петровски преку статус на Фејсбук најави издавање на документ потпишан од Чакаларов. Се работи за копија верна на оригиналното – СВИДЕТЕЛСТВО […]

Издвојуваме Историја

Досието на Вмро Дпмне ја доразбранува јавноста со денешното објавување

Денес во домот на Арм, „Институтот Димитрија Чуповски“, најде потреба да одржи трибина на тема лустрација, се со цел да се исчистат црните дамки во минатото, така што нашето општество […]

Колумни

Неојакобинци

Неојакобинците имаат замисла како се владее. Тоа е рецепт за таканаречено „конфликтно и вечно владеење“. За потребите на овој текст во почетокот ќе се потсетиме на некои термини. Не дека […]