Историја

Издвојуваме Историја

На Мировната конференција во Париз, Михајло Пупин имал инструкции од американскиот претседател Вилсон да инсистира на автономна Македонија

МИХАЈЛО ПУПИН И МАКЕДОНСКОТО ПРАШАЊЕКОЈ Е МИХАЈЛО ПУПИН?Роден е на 9 октомври 1854-та година во село Идвор, во близина на Панчево, Србија. И татко му Константин и мајка му Алимпијада […]

Историја

МАКЕДОНСКИ ВОЈВОДИ: Панчо Михајлов – Чавдар

Панчо Михајлов (1888 – 14. VI 1925) е македонски револуционер, војвода, учител, новинар, поет, писател и фолклорист. Учителствувал во Кочани, Виница, Ќустендилско и Радомирско. Во 1921 г. формирал своја чета […]

Издвојуваме Историја

Истакнати личности од македонската историја: Јане Сандански

Јане Сандански (с. Влахи, Мелничко, 31. I 1872 – м. Пирин Планина Мелничко, 22. IV 1915) – е истакнат македонски револуционер, војвода и раководител на ТМОРО – ВМРО. Од 1895 […]

Издвојуваме Историја

Истакнати личности од македонската историја: Свети маченик Ѓорѓи Кратовски

Свети маченик Горѓи Кратовски е македонски православен светител со потекло од Македонија, кој маченички пострадал за Христовата вера во осумнаесеттата година од својот живот во почетокот на 16 век.  Житието […]

Издвојуваме Историја

ПАТУВАЊЕ НИЗ МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА: Смилевски Конгрес

Смилевскиот конгрес беше одржан од 2 до 7 мај 1903 година во с. Смилево. На овој Конгрес беше решено да се крене Илинденско востание во Битолскиот револуционерен округ, а со […]

Издвојуваме Историја

Стефан Требст: Ванчо Михајлов не ја исполнил задачата на Хитлер

Кој беше лидерот на терористичката ВМРО? И во Бугарија и во Македонија се пренебрегнува со определена цел фактот дека Иван Михајлов порачал стотици политички убиства. Кој е Ванчо Михајлов?? На […]

Историја

Драган Богдановски – ПОТРЕБНО Е ДА СЕ БАРА МЕЃУНАРОДНА И ЕВРОПСКА ОДБРАНА НА МАКЕДОНСКАТА РЕПУБЛИКА – 1990 г.

Југославија се наоѓа пред распаѓање,”Болниот на Балканот” ја испушта својата грешна душа, ја предава на ѓаволот за да ја однесе в пекол, каде што и е местото, зашто и самата […]